A csokoládé és a fogszuvasodás

2022.12.05.
mikulas-sapkas-fiu.jpg

Így Mikulás és karácsony közeledtével mindenki több édességet fogyaszt, mint az év többi részében. Azonban vannak olyan édességek, amik jobban ártanak a fogaknak és az egészségünknek és vannak, amelyek kevésbé.

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás?

A fogakon két fogmosás között egy plakknak nevezett szénhidrátokból, fehérjékből és baktériumokból álló réteg képződik. A plakk összetétele attól függ mit eszünk, ha sok édességet, szénhidrátot, keményítőt tartalmazó élelmiszert fogyasztunk akkor magasabb a plakk szénhidrát tartalma is, ami kedvező a „káros” baktériumok számára és a baktériumok számának növekedését vonja maga után! Ezek a baktériumok bontani kezdik a szénhidrátokat és olyan savakat termelnek, amitől a fogzománcból elkezd kioldódni a kalcium és foszfátion, ezzel meggyengítve a kemény fogzománcot. Illetve a bakteriális toxinok íny gyulladást is okoznak, ami rossz szájszagot és hosszú távon ínybetegséget okozhat.

Jó hír, hogy a nyál lemosó hatása ezeket hatástalanítani tudja, de csak akkor, ha hagyunk erre időt két étkezés vagy nassolás között. Ezért szükséges, hogy két étkezés között teljen el legalább 3 óra úgy, hogy közben nem nasizunk és nem iszunk cukros üdítőket.

 

Melyik édesség kevésbé és melyik jobban ártalmas a fogaknak?

Jó hírem van a csoki kevésbé ártalmas, mint a pl. a kekszek vagy nyalókák 🙂

A csokoládénak számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. A csokoládé kakaóból készül, amely nagy mennyiségben tartalmaz erős hatású polifenolokat, flavonoidokat, amik egészségesek és antibakteriális hatásúak. Ezen kívül a csokoládé viszonylag magas zsírtartalma egy bevonóréteget képez, így kevésbé tapad a fogakhoz. Sajnos mindez csak a magas kakaó tartalmú, legalább 70%-os ét csokik esetében igaz, amik cukrot is kevesebbet tartalmaznak, mint a tej csokik.

A kekszek, cukorkák, nyalókák magas cukortartalmú ragacsos édességek, melyek hozzátapadnak a fogfelszínekhez és órákon keresztül egy cukros közeget képeznek, ami kedvező a fogszuvasodást okozó baktériumok számára.

Ezért a szakemberek javaslata, hogy ha édességet kívánunk, inkább válasszuk a szánkban nem ragadó termékeket, kerüljük a nyalókát, cukorkát, vagy karamellát, melyeket sokáig majszolunk. Az ételszínezett cukorkától (amitől a nyelvünk is színes lesz), hosszabb távon a fogaink is elszíneződhetnek. A magas keményítőtartalmú élelmiszerek is veszélyt jelentenek a fogakra nézve, ha azok apró darabkái beragadnak a fogak közé. Ilyenek a fehér kenyér, a chipsek vagy a sült krumpli, így ezek fogyasztása után érdemes fogat mosni.

A gyermekek és tizenévesek fogproblémáit leggyakrabban a cukros üdítők okozzák, hiszen a nagy mennyiségű cukron túl az üdítőkben lévő foszfor- és citromsav hatványozottan károsítja a fogzománcot. Arról nem is beszélve, hogy a gyakori, étkezések között elfogyasztott cukros üdítők, édességek cukorbetegségre is hajlamosítanak.

Jó tanácsok édesszájúaknak!

Ha nem tudsz lemondani az édességekről, akkor, azt fogyaszd étkezések után közvetlenül és legyen inkább csokoládé, mint egyéb szénhidrát! Így van ideje a nyálnak a cukrokat semlegesíteni és vércukor szintnek helyreállni. Az is nagyon fontos, hogy étkezések között csak vizet igyunk, kerüljük a cukros üdítőket, cukros (mézes) teát! Természetesen a napi 2-3 fogmosás is elengedhetetlen a fogaid egészségéhez!Elérhetőségek


Hívj minket

+36 30 853 9804


Látogass el hozzánk

2330 Dunaharaszti, Némedi út 17/A
Fizetési lehetőségek


  • Készpénz
  • Bankkártya
  • Egészségpénztár

Sweet Dent 2022, Minden jog fenntartva!

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/sweetdent.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46 Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/sweetdent.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46