Blog

Legfrissebb fogászati híreink
tejfog-kezeles-1200x800.jpg

2022.10.24. nem kategorizált

Sajnos sok kisgyermek esetén okoznak problémát a lyukas vagy gyulladt tejfogak. Ezek okozhatnak rágás közben jelentkező vagy akár spontán fájdalmat is, ami megnehezíti a gyermek és a szülő mindennapjait. Azonban ezek általában könnyen megszüntethető panaszok. Egy lyukas tejfogat ugyanúgy be tudunk tömni, mint egy maradó fogat, sőt a kisebb szuvasodások esetén ehhez érzéstelenítő sem szükséges! A gyermekek nagy örömére pedig, választhatnak színes tömést is és természetesen az ügyes kis páciensek esetén a bátorság oklevél és matrica is jár!

 

 

Érdemes az ilyen szuvas fogakat időben feltérképezni és kezelni, mert kisebb lyukak esetén könnyű és fájdalom mentes a kezelés. Ha nagyobb a szuvasodás, szükség lehet érzéstelenítőre is vagy akár a tejfogaknál alkalmazható speciális gyökérkezelésre is! Ilyen esetben mélyebben (a fogbelet is kitisztítva) gyógyszeres tömést teszünk a tejfogba vagy gyulladt (gennyes) fog esetén előfordulhat, hogy megnyitva hagyjuk egy ideig és csak 1-2 hét elteltével tömjük be!

A kis pácienseknél fontos, hogy ne féljenek a fogorvostól, így játékos módszerekkel a lehető legkíméletesebb módon vezetjük be őket a fogászattal való ismerkedésbe!
A legjobb, ha akkor ismerkedik a fogászati környezettel egy gyermek, amikor még nincs semmi probléma. 3-4 évesek esetén már érdemes egy játékos ismerkedést beiktatni, amikor a kis páciens megismerkedik a „varázs” székünkkel, a szomjas kígyóval stb. Természetesen 6 éves kor előtt, ha a tejfogakkal probléma van, akkor már szükséges a fogorvosi látogatás.

Egészséges tejfogazat esetén a 6 és 10 éveseknél érdemes a fogváltást nyomon követni. Előfordul, hogy a tejfog még nem esett ki, de mellette / mögötte már elkezd kibújni a maradó fog! Ilyenkor jó, ha egy szakember dönti el, hogy érdemes-e a tejfogtól megválni, vagy meg lehet várni míg magától esik ki! Mert ha útjában áll a maradó fognak akkor, az ferdén nő ki vagy épp keresztharapást okoz, ami fogszabályozás nélkül súlyosabb problémákhoz, akár állkapocs ízületi fájdalomhoz is vezethet! Ezért a gyermekeknél is érdemes fél évente a fogászati kontrollt beütemezni!

 

 

Az első maradó rágófogak előtörése esetén (6-7 éves korban) lehetőség van ezen fogakat megvédeni a későbbi szuvasodástól! Ezt az eljárást barázdazárásnak hívjuk, mely során a fog mélyebb barázdáit feltöltjük egy speciális tömőanyaggal, mely fluoridot is tartalmaz, ezzel erősítve a fogzománcot. Így egy sokkal könnyebben tisztítható felszínt hozunk létre, mely kevésbé hajlamos a szuvasodásra.

A Sweetdent fogászaton Dr Zoltán Krisztina doktornő várja a gyermekeket fogászati kontrollra, kezelésre és fogszabályozásra!
Elérhetőségek


Hívj minket

+36 30 853 9804


Látogass el hozzánk

2330 Dunaharaszti, Némedi út 17/A
Fizetési lehetőségek


  • Készpénz
  • Bankkártya
  • Egészségpénztár

Sweet Dent 2022, Minden jog fenntartva!

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/sweetdent.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46