Blog

Legfrissebb fogászati híreink
PRF.jpg

2023.11.15. nem kategorizált

Mi az a PRF kezelés?

A PRF vagy Platelet Rich Fibrin (vérlemezkében gazdag fibrin) kezelés a sebgyógyulás segítésének legkorszerűbb és leghatásosabb módja, ami a vérben található fibrin, fehér vérsejtek, továbbá más, a sebgyógyulást elősegítő alkotóelemek koncentrált felhasználásán alapul. Technikáját 2001-ben dolgozta ki Dr. Joseph Choukroun. Azóta eredményesen használják az orvoslás számos területén és a szépészeti beavatkozásokban egyaránt!

Milyen fogászati kezeléseknél használjuk?

Elsősorban a szájsebészeti beavatkozások esetén. Foghúzás után, csontpótlás esetén, sinus lift (arcüreg emelés) esetén, implantátum beültetésekor. Ezekben az esetekben a vérben lévő saját sejtekkel támogatjuk meg a gyógyulási folyamatot és az új szövet képződését.

A PRF kezelés menete

A kezelés időpontjában vért veszünk (a páciens karjából), majd ezt véralvadásgátló és egyéb segédanyagok nélkül centrifugáljuk. Így kinyerjük azt a biológiailag aktív anyagot, amely tartalmazza a gyors és tökéletes gyógyuláshoz szükséges alkotóelemeket (vérlemezkék, fehérvérsejtek, növekedési faktorok, citokinek, fibrin). Ezt használjuk fel a csontpótláshoz, természetes membrán készítéséhez.

 

A PRF módszer előnyei

• 100%-ban biokompatibilis (saját szövetet tartalmaz), így a szervezet nem idegen anyagból, hanem a saját sejtjeiből regenerálódik és épül újjá
• Csökken a beavatkozás utáni szövődmények esélye.
• Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a sebészi beavatkozással egyidejűleg
• Gyorsabb gyógyulást, szövet regenerációt eredményez.
• Javítja az esztétikai eredményt.
• A legjobb membrán készíthető, a seb lezárásához.

Már ez a módszer is elérhető a Sweetdent fogászaton, Dr Soós Gergely szájsebész által.
Így sokkal eredményesebb az implantátumok beültetése, gyorsabb a gyógyulás és kevesebb szövődménnyel jár!


Digi-mosolyterv-1200x676.jpg

2023.01.30. nem kategorizált

Miért olyan fontos a mosolyunk?

Azért mert „A mosoly az a görbe vonal, ami egyenesbe hozhat mindent!” (Phyllis Diller)
Azért, mert megszépíti, megfiatalítja az embert, amitől magabiztosabb lesz! Ha megfelelő pozícióban állnak a fogak vagy koronákkal, héjjakkal megfelelő formát biztosítunk nekik, akkor az ajkaknak van alátámasztása, teltebbnek látszanak és még a ráncok is eltűnhetnek így!

Mi is az a digitális mosolytervezés?

Manapság már sok dolog digitális tervezéssel nyomtatással, CAD/CAM módszerrel készül és ez alól a koronák, héjak, fogpótlások, de még a fogszabályzó készülékek sem kivételek. Ennek a technikának a segítségével előre pontosan megtervezhető az új mosolya!

Ha szebb mosolyt szeretne, többféle megoldást tudunk javasolni:

Fogszabályozást, a saját fogai sorba rendezésével

Porcelán héjakat, amikkel az arcához illő fogformákat és világosabb fogszínt tudunk biztosítani (olyat, mint a holywood-i sztároknak)

Koronákkal, hidakkal, ha a fogai tömöttek, hiányoznak vagy már meglévő koronákat szeretnénk szebbre cserélni

A digitális mosoly tervezés során először fotókat készítünk a fogairól és az arcáról, mosolyáról. Majd egy digitális tervezőprogrammal megváltoztatjuk a fogai formáját, pozícióját, színét. Majd megmutatjuk a saját fotóját az új mosolyával. Ha ez nem elegendő, hogy eldöntse jól áll-e az új mosolya, akkor egy ideiglenes anyagból felépítjük az új fogformákat a meglévő fogaira, még mielőtt elkezdenénk bármilyen kezelést. Így már láthatja a tükörben is az új mosolyát bármilyen beavatkozás előtt. Illetve tudunk korrigálni a részleteken még a kész pótlás előtt.

Csak amikor már elégedett az új mosolyával, akkor kezdjük el előkészíteni a fogait a héjakhoz, koronákhoz, amik a digitális terv alapján fognak elkészülni! Így 2-3 hét alatt szebb mosolyt varázsolhatunk az arcára!

Fogorvosaink és fogtechnikusaink segítenek ebben!


mikulas-sapkas-fiu.jpg

2022.12.05. nem kategorizált

Így Mikulás és karácsony közeledtével mindenki több édességet fogyaszt, mint az év többi részében. Azonban vannak olyan édességek, amik jobban ártanak a fogaknak és az egészségünknek és vannak, amelyek kevésbé.

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás?

A fogakon két fogmosás között egy plakknak nevezett szénhidrátokból, fehérjékből és baktériumokból álló réteg képződik. A plakk összetétele attól függ mit eszünk, ha sok édességet, szénhidrátot, keményítőt tartalmazó élelmiszert fogyasztunk akkor magasabb a plakk szénhidrát tartalma is, ami kedvező a „káros” baktériumok számára és a baktériumok számának növekedését vonja maga után! Ezek a baktériumok bontani kezdik a szénhidrátokat és olyan savakat termelnek, amitől a fogzománcból elkezd kioldódni a kalcium és foszfátion, ezzel meggyengítve a kemény fogzománcot. Illetve a bakteriális toxinok íny gyulladást is okoznak, ami rossz szájszagot és hosszú távon ínybetegséget okozhat.

Jó hír, hogy a nyál lemosó hatása ezeket hatástalanítani tudja, de csak akkor, ha hagyunk erre időt két étkezés vagy nassolás között. Ezért szükséges, hogy két étkezés között teljen el legalább 3 óra úgy, hogy közben nem nasizunk és nem iszunk cukros üdítőket.

 

Melyik édesség kevésbé és melyik jobban ártalmas a fogaknak?

Jó hírem van a csoki kevésbé ártalmas, mint a pl. a kekszek vagy nyalókák 🙂

A csokoládénak számos pozitív hatása is van a szervezetünkre. A csokoládé kakaóból készül, amely nagy mennyiségben tartalmaz erős hatású polifenolokat, flavonoidokat, amik egészségesek és antibakteriális hatásúak. Ezen kívül a csokoládé viszonylag magas zsírtartalma egy bevonóréteget képez, így kevésbé tapad a fogakhoz. Sajnos mindez csak a magas kakaó tartalmú, legalább 70%-os ét csokik esetében igaz, amik cukrot is kevesebbet tartalmaznak, mint a tej csokik.

A kekszek, cukorkák, nyalókák magas cukortartalmú ragacsos édességek, melyek hozzátapadnak a fogfelszínekhez és órákon keresztül egy cukros közeget képeznek, ami kedvező a fogszuvasodást okozó baktériumok számára.

Ezért a szakemberek javaslata, hogy ha édességet kívánunk, inkább válasszuk a szánkban nem ragadó termékeket, kerüljük a nyalókát, cukorkát, vagy karamellát, melyeket sokáig majszolunk. Az ételszínezett cukorkától (amitől a nyelvünk is színes lesz), hosszabb távon a fogaink is elszíneződhetnek. A magas keményítőtartalmú élelmiszerek is veszélyt jelentenek a fogakra nézve, ha azok apró darabkái beragadnak a fogak közé. Ilyenek a fehér kenyér, a chipsek vagy a sült krumpli, így ezek fogyasztása után érdemes fogat mosni.

A gyermekek és tizenévesek fogproblémáit leggyakrabban a cukros üdítők okozzák, hiszen a nagy mennyiségű cukron túl az üdítőkben lévő foszfor- és citromsav hatványozottan károsítja a fogzománcot. Arról nem is beszélve, hogy a gyakori, étkezések között elfogyasztott cukros üdítők, édességek cukorbetegségre is hajlamosítanak.

Jó tanácsok édesszájúaknak!

Ha nem tudsz lemondani az édességekről, akkor, azt fogyaszd étkezések után közvetlenül és legyen inkább csokoládé, mint egyéb szénhidrát! Így van ideje a nyálnak a cukrokat semlegesíteni és vércukor szintnek helyreállni. Az is nagyon fontos, hogy étkezések között csak vizet igyunk, kerüljük a cukros üdítőket, cukros (mézes) teát! Természetesen a napi 2-3 fogmosás is elengedhetetlen a fogaid egészségéhez!


elektromo-szonikus-kezi-fogkefe.jpg

2022.11.15. fogápolás

Sok páciens kérdezi a fogorvosokat és dentál higiénikusokat milyen fogkefe használata javasolt. Ezért ebben a cikkben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy könnyebb legyen sokféle fogápolási termék között eligazodni!
Alapjában véve bármilyen fogkefével és fogkrémmel lehet tökéletesen fogat mosni! Mégis óriási különbség van köztük.
Kézi fogkefével, a remélhetőleg sokaknak megtanított, körkörös vagy felfelé-lefelé söprögető mozdulatokkal, sűrűbb sörtéjű fogkefékkel javasolt a napi 2-3x fogmosás.
Az elektromos fogkefével (Braun Oral B, Oral B IO stb) sokkal könnyebb az alapos fogmosás, hiszen az, a kerek fogkefe fej a szükséges körkörös (forgó) mozgást elvégzi helyettünk, így nekünk csak fogról fogra kell csúsztatni és ott tartani a fogkefét minden fogfelszínen.
A szónikus fogkefék szintén elektromos fogkefék, de ezeknél nem egy kerek fogkefe fej forog, hanem egy hagyományos fogkefére emlékeztető hosszúkás fej ultrahanggal rezeg. A szónikus fogkefék (Philips Sonic Air, Curaprox Hydrosonic) még kerek fejű elektromos fogkeféknél is kicsit hatékonyabbak, hiszen egy ultrahangos rezgő mozgás során, olyan felületeken is hatékony ahová a fogkefe sörtéi nem érnek el. Jelenleg a piacon ez a legjobb választás!
Mindkét esetben, ha valaki először használ ilyen fogkefét meg kell szokni annak rezgését, ami elsőre furcsa érzés.
Mind az elektromos, mind a szónikus fogkefék esetén hatalmas árkülönbségek vannak a különböző típusok között. Miért? A különböző áruházláncok saját márkás fogkeféi olcsóbbak, azonban a szakma által kevésbé ellenőrzött termékek. Ezeknek sokszor nincs szerviz háttere, ha meghibásodik, vagy egy idő után nem kapható pótfej! Ezért érdemes inkább a fent említett márkák közül választani. Oral B, Philips Sonic Air fogkefék között a drágább és olcsó kategóriás fogkefék ugyanolyan hatékonyak! A drágább fogkeféknél több rezgés funkció válaszható vagy jobb minőségű utazó tok jár hozzá, vagy épp egy kristály pohár a töltő stb. Ezek az extrák jelentik az árkülönbséget és nem pedig a jobb vagy rosszabb funkció! Így mindenki a pénztárcájának és az igényeinek megfelelően tud választani.

Ajánlott-e gyerekeknek az elektromos fogkefe?

Gyermekeknek ajánlott leginkább! Főleg a kisebb gyermekek finom mozgásai nem olyan fejlettek, hogy minden fogfelszínt alaposan elérjenek a fogkefével. Arról nem is beszélve, hogy gyorsan túl akarnak esni ezen.

 

Hány éves kortól ajánlott az elektromos fogkefe?

Már 3 éves kortól érdemes elektromos vagy szónikus fogkefét beszerezni. A gyártók (Oral B, Philips) remek applikációkat készítettek az egyébként is színes gyerek fogkefékhez, ami egyrészt játékosan végig mutatja, hogy mely fogfelszíneket kell megtisztítani és ha megfelelő ideig mossa a fogát a gyermek jutalmat is kap az applikációban. Így teszi szórakoztatóvá és hatékonnyá a 2 percest fogmosást kisgyermekek részére is! A gyermek fogkefék esetében a rezgés kicsit mérsékeltebb, mint a felnőtt fogkefék esetén, illetve kisebb méretűek a nekik szánt fogkefe fejek is. A kamaszok esetén is (a felnőttekhez hasonlóan) hatékonyabb az elektromos és szónikus fogkefe, mint egy kézi. Így hát javasoljuk az egész családnak!


tejfog-kezeles-1200x800.jpg

2022.10.24. nem kategorizált

Sajnos sok kisgyermek esetén okoznak problémát a lyukas vagy gyulladt tejfogak. Ezek okozhatnak rágás közben jelentkező vagy akár spontán fájdalmat is, ami megnehezíti a gyermek és a szülő mindennapjait. Azonban ezek általában könnyen megszüntethető panaszok. Egy lyukas tejfogat ugyanúgy be tudunk tömni, mint egy maradó fogat, sőt a kisebb szuvasodások esetén ehhez érzéstelenítő sem szükséges! A gyermekek nagy örömére pedig, választhatnak színes tömést is és természetesen az ügyes kis páciensek esetén a bátorság oklevél és matrica is jár!

 

 

Érdemes az ilyen szuvas fogakat időben feltérképezni és kezelni, mert kisebb lyukak esetén könnyű és fájdalom mentes a kezelés. Ha nagyobb a szuvasodás, szükség lehet érzéstelenítőre is vagy akár a tejfogaknál alkalmazható speciális gyökérkezelésre is! Ilyen esetben mélyebben (a fogbelet is kitisztítva) gyógyszeres tömést teszünk a tejfogba vagy gyulladt (gennyes) fog esetén előfordulhat, hogy megnyitva hagyjuk egy ideig és csak 1-2 hét elteltével tömjük be!

A kis pácienseknél fontos, hogy ne féljenek a fogorvostól, így játékos módszerekkel a lehető legkíméletesebb módon vezetjük be őket a fogászattal való ismerkedésbe!
A legjobb, ha akkor ismerkedik a fogászati környezettel egy gyermek, amikor még nincs semmi probléma. 3-4 évesek esetén már érdemes egy játékos ismerkedést beiktatni, amikor a kis páciens megismerkedik a „varázs” székünkkel, a szomjas kígyóval stb. Természetesen 6 éves kor előtt, ha a tejfogakkal probléma van, akkor már szükséges a fogorvosi látogatás.

Egészséges tejfogazat esetén a 6 és 10 éveseknél érdemes a fogváltást nyomon követni. Előfordul, hogy a tejfog még nem esett ki, de mellette / mögötte már elkezd kibújni a maradó fog! Ilyenkor jó, ha egy szakember dönti el, hogy érdemes-e a tejfogtól megválni, vagy meg lehet várni míg magától esik ki! Mert ha útjában áll a maradó fognak akkor, az ferdén nő ki vagy épp keresztharapást okoz, ami fogszabályozás nélkül súlyosabb problémákhoz, akár állkapocs ízületi fájdalomhoz is vezethet! Ezért a gyermekeknél is érdemes fél évente a fogászati kontrollt beütemezni!

 

 

Az első maradó rágófogak előtörése esetén (6-7 éves korban) lehetőség van ezen fogakat megvédeni a későbbi szuvasodástól! Ezt az eljárást barázdazárásnak hívjuk, mely során a fog mélyebb barázdáit feltöltjük egy speciális tömőanyaggal, mely fluoridot is tartalmaz, ezzel erősítve a fogzománcot. Így egy sokkal könnyebben tisztítható felszínt hozunk létre, mely kevésbé hajlamos a szuvasodásra.

A Sweetdent fogászaton Dr Zoltán Krisztina doktornő várja a gyermekeket fogászati kontrollra, kezelésre és fogszabályozásra!


rendelo-1200x801.jpg

2022.09.12. nem kategorizált

Nagy öröm számomra, hogy hosszú előkészület sok munka árán eljutottunk odáig, hogy a páciensek számára megnyitjuk a SweetDent fogászat kapuját!
Ezúton is köszönet mindenkinek a segítségért, tanácsokért és lelkes támogatásért! Nagyon szép, igényes és barátságos környezetet alakítottunk ki a dolgozók és a páciensek számára egyaránt!

Összeállt a profi csapatunk is, ami jelenleg 7 lelkes kollégából áll:
Fauster Zsanett, recepciós, akivel az első bejelentkezéskor illetve a rendelőbe érkezéskor találkozhatnak a pácienseink.
Dr Zoltán Krisztina fogszabályozó szakorvos, aki felnőtt és gyermek fogszabályozással foglalkozik. Hagyományos és a legmodernebb digitális, láthatatlan fogszabályozós módszerek is szerepelnek a palettáján! Valamint a gyermekeket is várja fogászati kezelésekre!
Dr Dömök Tímea, aki fogmegtartó kezelések, esztétikai fogászat és fogpótlások területén rendelkezik nagy tapasztalattal és szakértelemmel!
Dr Peák Anett, aki szintén fogmegtartó kezelésekre (tömés, gyökérkezelés) és fogpótlások készítésére várja pácienseit rendelőnkben!
Dr Soós Gergely, aki dentoalveoláris sebész (szájsebész) szakvizsgával rendelkezik és rendkívül kíméletes módszerekkel és egy belőle áradó természetes empátiával várja a pácienseit a szájsebészeti beavatkozásokra illetve implantátumok behelyezésére!
Boross Bernadett és Csongrádi Renáta fogászati asszisztensként segítik az orvosok munkáját, illetve dentál higiénikusként a fogkő eltávolítást, professzionális tisztítást és a fogfehérítést ők végzik.

Egy ilyen profi csapat várja a pácienseket a SweetDent fogászaton!
A fogászat minden területén a rendelkezésükre állunk nagy szakértelemmel, odafigyeléssel és széles mosollyal!

 

 


amit-a-lathatatlan-fogszabalyzorol-1200x800.jpg

2022.08.04. fogszabályozás

Hogy működik a láthatatlan fogszabályozó?

 

Ez egy felnőtteknél bármely életkorban alkalmazható kezelés!

Ez az eljárás diszkrét, teljesen észrevehetetlen a kezelés során! Egyáltalán nem befolyásolja a mindennapi életét, legyen szó kommunikációról, munkáról, kikapcsolódásról! A fogszabályzó sínek olyan esztétikus megoldást nyújtanak, mely mások számára teljesen észrevétlen, így még magabiztosabban érezheti magát a fogszabályozó kezelése teljes hossza alatt!

Mint ahogy az élet más területein is a digitális technikák a fogszabályozásban is egyre nagyobb teret hódítanak! Ennek köszönhetően egyre bonyolultabb esetek is megoldhatók láthatatlan fogszabályozóval!

Tervezett mosoly…

Az új innovációnak köszönhetően a precíziós 3D tervezés során, megtervezzük a szükséges fogmozgatásokat. Így előre pontosan tervezhető a kezelés ideje és eredménye!  A tervező szoftver segítségével a páciens is láthatja milyen lesz a fogszabályozás végeredménye! Már a kezelés előtt látja milyen lesz a mosolya a kezelés végén!

Ezután egy 3D nyomtatási technikával elkészítik a fogakra maximális pontossággal illeszkedő, láthatatlan síneket, ami kényelmes, viselése nem jár fájdalommal, nem befolyásolja az étrendet és a komfortérzést. A kitűzött célt egy sorozat sínnel érjük el, nem 1 db sín van használatban hónapokon át, hanem a kezelést során 10-14 naponta kell cserélni a síneket. Minden egyes darabon apró módosítások vannak az előzőhöz képest. Ezek a módosítások mozgatják a fogakat a megfelelő helyre és irányba.

Ezek a sínek akkor fejtik ki a megfelelő hatást, ha napi 20-22 órát viseli őket. Gyakorlatilag az étkezések és a fogmosás kivételével egész nap és éjjel!

A sínek az egész kezelés alatt áttetszőek maradnak, nem színeződnek el, nem kopnak meg!

Tisztításuk nagyon gyors és egyszerű és mivel kivehető a fogmosást sem bonyolítja, úgy, mint egy hagyományos fogszabályozó készülék.

 

Dr. Zoltán Krisztina

fogszabályozó szakorvos


fogaszati-goc-1200x508.jpg

2022.08.04. nem kategorizált

Egy beteg fogból fájdalom nélkül is kialakulhat olyan góc, ami egész szervezetünk egészségét károsan befolyásolja, a fogaktól távoli szervekben is tud gyulladást okozni. Az is már sok éve bizonyított, hogy a fogászati gócok nagymértékben hozzájárulhatnak a különböző szív és érrendszeri betegségekhez, ízületi gyulladásokhoz is.

 

Mi az a fogászati góc?

A góc olyan helyi gyulladás, melyből baktériumok vagy azok toxinjai, gyulladás keltő anyagok szóródhatnak szét a szervezetben, ezáltal a test más szerveiben is betegségeket okozhatnak.

Gócnak  az eredeti gyulladásos betegség kiindulópontját nevezzük, ami a fogászati góc esetében legtöbbször olyan beteg fog, ami nem okoz panaszt.

Fogászati góc lehet:

  • elhalt fog,
  • nem megfelelően gyökérkezelt fog,
  • ciszta,
  • tályog,
  • granuloma,
  • fogágy betegség,
  • krónikus ínygyulladás,
  • gyulladt bölcsességfog,
  • betört foggyökér.

 

Milyen panaszokat okozhat a fogászati góc?

  • foltos hajhullás,
  • allergiás bőrkiütések,
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • szemgyulladások egyes típusai,
  • ízületi gyulladások,
  • érgyulladások,
  • vese gyulladás,
  • légzőszervi betegségek,
  • emésztőrendszeri megbetegedések,
  • idegrendszeri megbetegedések,
  • fejfájás.

Természetesen nem csak fogászati góc létezik, egyéb gyulladt szervek (mandulák, petefészek stb) is gócként működhetnek.

 

Hogyan történik fogászati góckutatás?

A fogászati góckutatás egy alapos fogorvosi vizsgálat, melynek során röntgenfelvétel készül, további gyanú esetén fogászati CBCT is annak tisztázására, hogy van-e fogászati góc. A fogászati góccal élő páciensek általában a másodlagos betegségekkel összefüggően keresnek fel valamilyen szakorvost, nem elsősorban a fogászati panasszal fordulnak orvoshoz. Bizonyos műtétek előtt (szív műtét, ízületi protézisek behelyezése stb) is szükséges góckutatás, mivel a szervezetben a gócból szóródó baktériumok súlyos szövődményeket okozhatnak!

Bizony volt olyan páciensünk, akinek váll műtét előtt az operáló orvos góckutatást kért. A fogászati góckutatás során kiderült mely gyulladt fogak okozhattak problémát. Ezen fogak menthetetlenek voltak, ezért eltávolítottuk őket. A beavatkozás után a páciensnek oly mértékben javultak a váll panaszai, hogy végül nem volt szükség a műtétre!

 

Hogyan gyógyítható a fogászati góc?

A fogat és a fogágy betegséget is kezelni kell. Ez jelenthet egy sikeres gyökérkezelést, parodontológiai kezelését, vagy akár fogeltávolítást is.

Ha azt vette észre, hogy hónapok óta hullik a haja, gyakrabban fájnak az ízületei, szokatlan bélpanaszok gyötrik, esetleg addig nem jellemző fejfájása kezdődött, szakorvosa valószínűleg fogászati góckutatásra is el fogja küldeni. Ha pedig már felkeresett több szakrendelést, de a fogorvosi vizsgálat kimaradt, jusson eszébe, hogy a fogorvosi góckutatás is egy lehetőség, mellyel esetleges fogászati góc felderíthető, és a probléma is orvosolható.

Ezért érdemes betartani a rendszeres fogászati kontroll vizsgálatokat és az ahhoz tartozó röntgen vizsgálatot is.




Elérhetőségek


Hívj minket

+36 30 853 9804


Látogass el hozzánk

2330 Dunaharaszti, Némedi út 17/A




Fizetési lehetőségek


  • Készpénz
  • Bankkártya
  • Egészségpénztár

Sweet Dent 2022, Minden jog fenntartva!